Czy jabłko to polski owoc?

Czy jabłko to polski owoc?

Polacy to potentaci w produkcji jabłek. Od lat nasi rodzimi plantatorzy biją rekord za rekordem i dostarczają na rynek coraz więcej ton. Choć pewnie nigdy nie dogonimy Chin – absolutnych hegemonów w branży – to jednak śmiało możemy mówić, że jabłko to nasz narodowy owoc. Skąd ta popularność jabłek w Polsce?

Jak sądzisz, ile ton jabłek produkujemy w Polsce? Milion?? Dużo! A może dwa miliony? Czy to realne??!! Polscy sadownicy produkują rocznie jakieś 4 miliony ton jabłek! Z tej ogromnej ilości tylko około 20% trafia do naszej konsumpcji, reszta produktu idzie na eksport.

Trudno jest jednoznacznie powiedzieć, co leży u podstaw tego jabłkowego sukcesu. Może to narodowa tradycja. Może wyjątkowo dobra gleba. Może zmieniający się klimat i coraz cieplejsze zimy.

Jabłka z polskiej ziemi

Jabłoniowe sady rozciągają się przede wszystkim na Mazowszu, Ziemi Łódzkiej, Lubelszczyźnie oraz w regionie świętokrzyskim. Największe polskie konsorcjum producentów jabłek Appolonia zrzesza wytwórców m.in.: z Grójca, z Warki, z Białej Rawskiej czy z Sadkowic. Wszystkie te sady leża w „jabłkowym pasie” rozciągającym się praktycznie od Łodzi aż po Warszawę, zahaczając przy tym o ziemię kielecką i radomszczańską.

Najsmaczniejsze polskie odmiany jabłek

A jakie odmiany królują w polskiej produkcji i konsumpcji? Trudno jest wskazać jednego faworyta. Odmian jest tak wiele i mają tak różne przeznaczenie, że te mody mogą się co rusz zmieniać. Wszystko bowiem zależy od tego, czy jabłko ma być smaczną przekąską w ciągu dnia czy składnikiem przetworów, czy są uprawiane do powszechnej konsumpcji, czy też do produkcji soków. Dużą popularnością cieszą się odmiany Gala, Ligol, Szampion, Idared czy Gloster.

A czy wiesz, że wspomniane jabłko Ligol jest w 100% polskie? To odmiana wyselekcjonowana w 1972 roku w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa (obecnie Instytut Ogrodnictwa) w Skierniewicach ze skrzyżowania dwóch odmian: Linda i Golden Delicious.

Przeczytaj  Kuchnia śląska

Typowo „polskim” jabłkiem jest również Kosztela. Zajadał się nią podobno król Jan III Sobieski oraz jego ukochana Marysieńka. Z tym jabłkiem jest taki problem, że najlepiej smakuje po odleżeniu w jakimś chłodnym miejscu (piwnicy, spiżarni). Ale kto by wytrzymał i nie schrupał jej wcześniej…

Jabłko uniwersalne

Tak jak już wspomnieliśmy, jabłka można spożywać na wiele sposobów. Są bardzo cennym źródłem witamin, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. A jest ku temu wiele sposobów.

Jabłka to świetny pomysł na przekąskę czy drugie śniadanie. Trudno jest doradzić, która odmiana jest najsmaczniejsza, to wszystko zależy od tego, czy wolisz słodkie jabłka (jak np. Gala), czy może bardziej kwaskowe (np. Idared).

Z jabłek można przygotować także soki (najlepiej robić to z twardszych odmian takich jak Cortland czy Ligol) czy orzeźwiający cydr. A szarlotka?? Któż nie lubi pysznego ciasta z jabłkami (najlepiej pasują tu odmiany kwaskowe, które przełamują słodycz samego ciasta oraz kruszonki).

A o tym, że jabłka są bardzo uniwersalne, niech świadczy fakt, że mogą być one doskonałym zamiennikiem dla niezdrowych słonych przekąsek. Następnym razem, gdy siądziesz przed telewizorem, aby obejrzeć ulubiony serial, to zostaw chipsy, krakersy czy paluszki, a zamiast tego sięgnij po suszonej plasterki jabłek.

Last Updated on 2 listopada, 2024