Bigos – tradycyjna polska potrawa

Bigos – tradycyjna polska potrawa

Bigos jest niezwykle popularną potrawą w Polsce, uznawaną nawet za narodową. To wyjątkowe danie kusi aromatem i smakiem, łącząc w sobie bogactwo składników i długą historię.

Bigos jest wyjątkową kompozycją mięsa, kapusty i innych dodatków. Jego korzenie sięgają średniowiecznych tradycji polskiej kuchni, a przez wieki potrawa ta stała się symbolem polskiej gościnności i smaku. Każda rodzina ma swoją własną wersję przepisu na bigos, co sprawia, że ​​jest on tak różnorodny i interesujący.

Podawany jest często z okazji różnych świąt np. na Wielkanoc czy w trakcie rodzinnego obiadu z okazji urodzin, czy innego jubileuszu. Bigos to sprawdzona potrawa jednogarnkowa, która jest tradycyjną na polskich stołach.

Tradycyjny przepis na polski bigos

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g świeżej białej kapusty
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g karkówki
  • 200 g wieprzowiny
  • 200 g wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki suszonych grzybów, namoczonych w ciepłej wodzie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować bigos

Jeśli masz już wszystko, to dalej:

  1. Na początek, oczyść i pokrój świeżą kapustę na cienkie paski. Następnie odsącz kiszoną kapustę i pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się miękka i lekko złocista.
  3. Dodaj kiełbasę, karkówkę, wieprzowinę i wołowinę do garnka. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze zrumienione.
  4. Dodaj przecier pomidorowy i dusz mięso przez kilka minut, mieszając, aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
  5. Następnie dodaj kiszoną i świeżą kapustę do garnka.

Dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż kapusta zmięknie.

  1. W międzyczasie odcedź namoczone grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj je do bigosu wraz z liściem laurowym, kminek, zielem angielskim, octem winnym, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kolejne 30 minut, aby aromaty dobrze się połączyły.
  2. Bigos najlepiej smakuje, gdy jest podgrzewany kilka razy. Dlatego warto go przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem.
Przeczytaj  Pięciu wybitnych sportowców polskich z lat 90.

Bigos – narodowe dobro Polaków

Nawet polski wieszcz Adam Mickiewicz pisał w narodowej epopei „Pan Tadeusz” o bigosie:

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.

Jak widać, bigos był nieodłącznym elementem tradycyjnych uczt i spotkań towarzyskich.

Bigos to potrawa, która od wieków zdobywa serca Polaków. Przepis na bigos jest różnorodny, ale zawsze łączy w sobie kapustę, mięso i aromatyczne przyprawy. Zachęcamy do eksperymentowania z przepisem i dodawania własnych ulubionych składników. Smacznego!