Wiele Polek i Polaków kupuje przeróżne witaminy, ale jedną z najpopularniejszych jest witamina D. Czy podczas zimy, gdy w Polsce jest dużo mniej słońca, trzeba brać witaminę D?
Zima w Polsce nie rozpieszcza. Dni stają się coraz krótsze, a pogoda chłodniejsza. Na niebie zaczynają przeważać chmury, które przykrywają ciepłe, letnie słońce. Taka sytuacja może mieć dla nas poważne konsekwencje, ponieważ słońce odpowiada za syntezę witaminy D w naszym organizmie. Czy zatem przez mniejszą jego ilość powinniśmy rozważyć suplementację witaminy D?
Czym jest witamina D?
Witamina D to związek organiczny, rozpuszczalny w tłuszczach. Jej synteza następuje w skórze, za sprawą promieniowania UV, czyli słońca. Witaminę D spożywamy również wraz z pokarmem, jednak szacuje się, że promieniowanie słoneczne odpowiada za produkcję 80-100% naszego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina D należy do związków, które wykazują wielostronne działanie fizjologiczne, czyli ma ona wpływ na wiele układów w naszym organizmie. Do tych układów zaliczamy między innymi układ kostny, nerwowy, mięśniowy i immunologiczny.
Jaka dawka witaminy D jest bezpieczna?
Fakty są takie, że w okresie jesienno-zimowym nie tylko zmienia się pogoda na bardziej pochmurną, ale również spada nasza aktywność na świeżym powietrzu. W chłodniejsze dni zdecydowanie częściej wybieramy siedzenie w domu, zamiast spaceru. Te dwa aspekty przekładają się na znacznie zmniejszoną produkcję witaminy D. Z góry można założyć, że każda osoba dorosła, która nie przekroczyła 75 roku życia, powinna suplementować w okresie jesienno-zimowym do 2000 IU witaminy D na dobę. Musimy jednak pamiętać, że organizm każdego z nas jest inny i nasze zapotrzebowania mogą się różnić. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji warto udać się do lekarza na badanie krwi. Specjalista pomoże w doborze dawki, która najlepiej spełni nasze zapotrzebowanie.
Bierz leki i suplementy z głową
Jesienią oraz zimną co druga reklama w telewizji pokazuje inny preparat do suplementacji witaminy D. To prawda, jest w czym wybierać i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Na rynku dostępne są krople, tabletki oraz kapsułki. Czym charakteryzują się te rodzaje? Tabletki to najbardziej klasyczna forma podawania leku, jest szybka i najczęściej pozbawiona nieprzyjemnego smaku. Jeśli jednak zdecydujemy się na taką formę suplementacji witaminy D, musimy pamiętać, aby tabletki przyjmować do jedzenia. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego dzięki temu otrzymamy maksymalną przyswajalność. W przypadku kropli oraz kapsułek nie musimy o tym pamiętać, ponieważ witamina D jest przyjmowana razem z tłuszczem. Krople będą idealne dla osób z problemami z połykaniem, ale mogą mieć nieprzyjemny smak. Kapsułki będą pozbawione smaku, ale ich konsystencja może sprawić problem z połknięciem, zwłaszcza u dzieci.
Każdy Polak powinien suplementować witaminę D, ale pamiętajmy, aby robić to odpowiedzialnie. Udajmy się na wizytę do lekarza, który doradzi nam dawkę oraz najodpowiedniejszą dla nas formę przyjmowania witaminy D.